relatietherapie, coaching, mediation, den haag
coaching,relatietherapie,mediation, den haag

De vier kwadranten van Bert Ruitenbeek (MKB Nederland, 1993)
"Een man met missie" Door Marlise Hulsebosch

Een zonovergoten achtertuin in een Haagse nieuwbouwwijk. Tegenover mij zit een man die kalmte en rust uitstraalt. Hij praat bedachtzaam. Korte Stiltes. Is het de zon of zit hij stiekum te mediteren? Bert Ruitenbeek, een man met een missie: het gezond maken van mensen in hun leven en werken. Maar wat betekent dit concreet? Wat doet hij in zijn therapeuticum? En vooral, waarom? waar komt zijn missie vandaan? Een interview.

Bert Ruitenbeek studeerde sociale en organisatiepsychologie aan de universiteit van Leiden, werkte jarenlang als organisatieadviseur, volgde bedrijfskundige opleidingen en bekleedde een aantal managementfuncties. Totdat hij twee en een half jaar geleden voor zichzelf begon met Leeuwenhart, adviespraktijk voor gezond leven en werken. Spannend, zo'n stap?

Terug naar de essentie.

Bert vertelt:"Nee, het was niet echt spannend, want ik had heel duidelijk het gevoel dat ik het moest doen, mijn praktijk starten. Naast mijn werk hielp ik, pro deo, al mensen met persoonljke adviezen en ik voelde: een management functie is niet mijn eigenlijke roeping. De "nee" zat , als het ware, al een tijdje in mijn buik te borrelen. Dan komt de vraag "wat is dan de Ja?" Door een reeks van gebeurtenissen wist ik: ik moet terug naar de essentie, de psychologie."Net zoals Bert opeens voelde dat het roer in zijn leven om moest, voelde hij dat de juiste naam voor zijn bedrijf Leeuwenhart was. Hij kreeg het, zoals hij zelf zegt, ingegeven. Bert:"Ik zit een beetje in de spirituele hoek. Ik combineer oude methoden en technieken met de spirituele psychologie. Leeuwenhart, zo voelde ik, staat voor kracht en liefde. Kracht is, als hetware, de harde, uitgaande , mannelijke energie, terwijl liefde de schijnbare tegenhanger hiervan is. Zachter, inkomend, vrouwelijk. Beide gebruik ik gecombineerd in mijn werk."

Vier kwadranten.

Wat houden deze therapien in? En voor wie zijn ze geschikt? Bert vertelt verder:"Naast mensen met een specifiek probleem, een echtscheiding bijvoorbeeld, help ik iedereen die op zoek is naar meer balans en zinvoller leven en werken. Door middel van gesprekken, oefeningen (zoals visualisaties, meditaties ) en aanrakingen werken we samen aan het probleem en het gestelde doel. Belangrijk in mijn aanpak is dat ik de mens altijd in zijn totaliteit bekijk, waarbij ik, onder andere, gebruik maak van de vier kwadranten. Het eerste kwadrant is je werk of je opleiding. Het tweede kwadrant bestaat uit al je relaties dat zijn er een heleboel, want relaties heb je niet alleen thuis, met je gezin en je familie, maar ook met je buren, op het werk of op school. Het derde kwadrant is, vervolgens, je lichaam. Hieronder vallen je persoonlijke verzorging, je leef- en slaapgewoonten, je manier van eten, drinken en sporten. En dan zijn we aangekomen bij het vierde kwadrant: je spirituele of persoonlijke ontwikkeling."

Evenwicht.

En wat is nu de betekenis van deze vier kwadranten? Wat doe je, kun je of moet je ermee? Bert:"Het is belangrijk om aandacht te besteden aan je houding en overtuiging ten opzichte van de vier kwadranten. Het streven is om de vier velden in evenwicht te krijgen. Dit evenwicht kun je bereiken door te proberen alle kwadranten evenveel aandacht te geven.Ga maar eens bij jezelf na: besteed jij in die 24 uur evenveel tijd aan je relaties, je lichaam en je persoonlijke ontwikkeling als aan je werk? Stel ik deze vraag tijdens een lezing of workshop, dan valt er meestal een stilte in de zaal. Nu wil ik niemand een schuldgevoel aanpraten hoor. Juist niet. Van schuld, spijt en veroordelingen krijg je zieke mensen, lichamelijke klachten. Nee hoor, eigenlijk is niks fout. Als je jouw ontwikkeling uit je werk of je relaties haalt, dan is dat jouw keuze. Zolang je het maar als een cadeau ziet, kun je van al je ervaringen leren. Zelfs van een teleurstellende relatie of een vervelende baas."

Naast individuen helpt Bert ook bedrijven op het juiste spoor. Soms gebeurt dat door het opzetten van een mobiliteitscentrum. Zo'n centrum zorgt, bijvoorbeeld na een reorganisatie, voor een goede oplossing voor overtollig personeel, zodat deze mensen weer met plezier aan het werk kunnen. Verder geeft Bert mangementtrainingen gericht op speciale vaardigheden als presenteren, bemiddelt hij in conflictsituaties en helpt hij werknemers die zich herorienteren op hun loopbaan.

Vrouwen zijn bijdehanter.

Leuk om nog te noemen is het project speciaal voor vrouwelijke ondernemers, waarvoor Leeuwenhart is ingehuurd door het MKB Nederland. Samen met de Rabobank verzorgt Bert een aantal presentaties over financiering. Uiteraard neemt hij in deze presentatie het onderdeel persoonlijke houding voor zijn rekening. Hij vertelt de vrouwen hoe ze het best met zichzelf en de bank om kunnen gaan wanneer ze om een krediet vragen. De presentaties zijn overal een succes. "Vrouwen" , zegt Bert, "zijn nu eenmaal vaak veel bijdehanter dan mannen. Ze weten waar ze aan toe zijn en ondernemen sneller actie. Ze staan , meer dan mannen, open voor ontwikkeling en verandering. In mijn praktijk komt dit ook tot uiting. Ik behandel relatief meer vrouwen dan mannen." Heeft Bert met al zijn consulten, trainingen, presentaties, lezingen, leer- en andere groepen zelf nog wel tijd voor zijn vierde kwadrant? Bert geruststellend:" zeker wel. Voor mijn favoriete vrijetijdsbestedingen, lekker de duinen en de bossen in, de tuin, Tai Chi, mijn dagelijkse portie meditatie, maak ik gewoon tijd. Trouwens bij bedrijven gaat de meeste tijd verloren aan onzinnige dingen als eeuwigdurende vergaderingen. Daar heb ik geen last van. Ik ben immers mijn eigen baas!"

  • Praktijk H.v.Soelenlaan 33,
  • 2545 EV Den Haag.
  • 0650266644
  • KvK 70637334
  • NL59 INGB 0004 7433 25